De groepenkast, ook wel meterkast of verdeelkast genoemd, is de beginnende schakel van een veilige elektriciteitsinstallatie in uw woning. De groepenkast wordt na de hoofdzekering en elektriciteitsmeter geplaatst. In de groepenkast wordt de stroomvoorziening beveiligd en verdeeld over aardlekschakelaars en eindgroepen, middels installatieautomaten.
Lees meer >>
Een groepenkast is een belangrijk onderdeel van een elektrische installatie in een woning of gebouw. Het is de plaats waar de stroom van het energiebedrijf de woning of het gebouw binnenkomt en waar deze wordt verdeeld over verschillende groepen. Elke groep is bedoeld voor het voeden van verschillende elektrische apparaten en voorzieningen in het gebouw, zoals verlichting, stopcontacten, verwarming en keukenapparatuur.
Een groepenkast bestaat uit een aantal componenten, waaronder de hoofdschakelaar, de aardlekschakelaar en de installatieautomaten. De groepenverdeling in de groepenkast kan verschillen, afhankelijk van de grootte van de installatie en de elektriciteitsbehoefte van het gebouw. In een kleinere installatie zijn er vaak minder groepen, terwijl grotere installaties vaak meer groepen hebben om de stroom over verschillende circuits te verdelen.
Hoofdschakelaar
Een hoofdschakelaar ook wel lastscheider genoemd is een elektrisch component dat wordt gebruikt om een elektrische installatie of circuit volledig uit te schakelen, zodat er geen spanning meer op staat en er veilig aan gewerkt kan worden. Het is belangrijk om de juiste maat en het juiste type hoofdschakelaar lastscheider te selecteren op basis van de specifieke eisen van het elektrische systeem waarvoor het wordt gebruikt.
Installatieautomaat
Een installatieautomaat beschermt tevens tegen overbelasting, zodat bij een te hoog verbruik geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Een aardlekschakelaar beschermt tegen sluiting of lekstroom en wordt voor een automaat geplaatst. Het advies is om op een aardlekschakelaar maximaal vier automaten aan te sluiten. Wanneer er meer groepen aangesloten worden kan dit voor een te hoge acceptabele lekstroom zorgen.
Aardlekschakelaar
Een aardlekschakelaar beveiligt tegen lekstromen die door bijvoorbeeld vocht- of isolatieproblemen gevaar op kunnen leveren. Er is keuze uit een 2-polige en 4-polige aardlekschakelaar afhankelijk of er een 1 of 3-fase aansluiting toegepast is.
Aardlekautomaat
Middels een aardlekautomaat, in de volksmond vaak haco (Hager aardlekcombinatie) genoemd, kan de functie van een installatieautomaat en een aardlekschakelaar gecombineerd worden: een thermische, maximale en aardlekbeveiliging in één. Groepenkasten kunnen kant en klaar gekocht worden maar ook zelf samen worden gesteld. Afhankelijk van de eisen kan de stroomtoevoer naar de groepenkast in één of drie fases aangeleverd worden, dit wordt verzorgt door de netbeheerder. Bij een hoger verbruik is een drie fase aansluiting te adviseren. Door de groepen goed te verdelen kan een te zware gezamenlijke belasting voorkomen worden. Het is aan te raden om apparaten met een groot verbruik, zoals een wasmachine, wasdroger, oven, etc, op een eigen groep aan te sluiten. Middels meerdere groepen kan tevens voorkomen worden dat bij sluiting in één groep niet een heel deel van de verdieping (woning) uitgeschakeld wordt. Voordat u een groepenkast aanschaft is het dus zeer van belang om goed in kaart te brengen wat u precies nodig heeft.
Groepenkast kopen bij Klusspullen.nl
Een belangrijk element van een groepenkast is de veiligheid. Klusspullen.nl levert enkel veilige al voorbedrade groepenkasten en tevens losse componenten van hoge kwaliteit, van betrouwbare merken als Hager, ABB, en Gacia. Alle groepenkasten voldoen aan de wettelijke eisen en zijn voorzien van CE of Kema keurmerk. Veel groepenkasten zijn voorradig en worden binnen 48 uur geleverd met PostNL.
Controle van de groepenkast
Het is belangrijk om de groepenkast regelmatig te laten controleren en onderhouden door een erkend installateur. Hierbij wordt gecontroleerd of de groepenverdeling nog voldoet aan de elektriciteitsbehoefte van het gebouw en of alle componenten nog goed functioneren.
ABB groepenkast
De ABB Hafonorm voorbedrade groepenkasten zijn uitermate geschikt voor de woningbouw. De Hafonorm groepenkasten van ABB zijn modulair opgebouwd en gebaseerd op de kastmaten 220 en 330 mm. Daarmee heeft ABB dus de ideale groepenkast voor bijna elke situatie! ABB groepenkasten kunnen bovendien eenvoudig gecombineerd worden tot een groter systeem.
Hager groepenkast
Bij Hager staat de ervaring van de eindgebruiker altijd voorop. Daarom worden de Hager Vision groepenkasten geregeld aangepast, zodat hij volledig bij de tijd blijft en aan de nieuwste eisen voldoet. De huidige versie met QuickConnect veerklemtechniek en een zeer montagevriendelijk buisinvoerstuk maakt Hager Vision de ideale groepenverdeler voor elke woning. Een complete groepenkast van Hager is altijd volledig bedraad uitgevoerd en is volledig getest voordat deze de fabriek verlaat. Ook voldoen deze kasten aan de juiste keurmerken voor de Nederlandse markt.
Lege groepenkast
Een lege groepenkast ook ledige kast of verdeelkast genoemd verwijst naar een lege behuizing die geen elektrische componenten bevat en nog moet worden uitgerust met componenten. In veel gevallen is het noodzakelijk om een lege groepenkast te kiezen waarbij er ook een buisinvoer meegeleverd wordt, hier worden dan de uitgaande elektrabuizen ingevoerd.