Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om op iedere verdieping een rookmelder te hebben, ook in de bestaande bouw! De term rookmelder wordt vaak gebruikt voor optische melders, welke zichtbare rook detecteren en vervolgens alarm slaan. Er zijn rookmelders die gevoed worden door netspanning (230 volt, veelal met backup-batterij) en rookmelders die gevoed worden met een batterij of accu.

 Lees meer >>


Welke rookmelder?

Het is het verstandigst om te kiezen voor 230 volt rookmelder, gevoed door netspanning, voorzien van een backup-batterij of accu. Deze modellen zijn altijd voorzien van stroom en werken dus altijd: valt de stroom uit, dan neemt de batterij/accu het over en blijft de werking gegarandeerd. Is er geen netspanning aanwezig op de plek waar de rookmelder geplaatst moet worden? Of laat de ruimte het niet toe, bijvoorbeeld in een caravan? Kies dan voor een rookmelder met batterij of ingebouwde accu. Batterijen kunnen (moeten) vaak vervangen worden, accu's zijn gegarandeerd voor de levensduur van het apparaat (vaak 10 jaar).

Rookmelders koppelen?

Rookmelders aan elkaar koppelen heeft als voordeel dat wanneer één rookmelder alarm slaat, de overige ook alarm slaan. Hoewel een rookmelder doorgaans een luid 85dB signaal geeft, is het denkbaar dat dit door (omgevings)geluid en afstand in de woning niet overal hoorbaar is. Middels gekoppelde rookmelders is dit ondervangen. Er zijn twee manieren om te koppelen mogelijk: bedraad en draadloos. Bij bedrade koppeling moet er een montagesnoer (doorgaans 1.5mm² rood installatiedraad) tussen de verschillende melders aanwezig zijn. Draadloze koppeling is wat dat betreft eenvoudiger qua installatie: melder inschakelen, volgens de instructies op elkaar aanmelden en klaar.

Plaatsing rookmelders

Het wordt geadviseerd om minimaal in de hal en op de overloop een rookmelder te monteren. Is het mogelijk, voorzie dan voor optimale beveiliging en zekerheid alle slaapkamers en de woonkamer van een rookmelder; alle ruimtes waar brand kan onstaan en/of mens en dier aanwezig kan zijn. Vergeet overigens ook de ruimte waar de wasmachine en/of droger staat niet! Bij elke rookmelder wordt een installatiehandleiding geleverd, volg deze nauwkeurig. In de handleiding staat aangeven op welke manier, hoogte en bijvoorbeeld afstand ten opzichte van plafond, vloer en/of muur gemonteeerd moet worden.