Met een USB-wandcontactdoos, ook USB-stopcontact genoemd, vervang je een reguliere wandcontactdoos voor USB-poorten. Direct "opladen vanuit de muur", zonder dat een losse lader nodig is. Erg handig en praktisch.
In deze Klusblog vervangen we in 10 eenvoudige stappen een reguliere wandcontactdoos voor een USB-exemplaar. In dit voorbeeld maken we gebruik van wit glanzend GIRA Standaard 55 schakelmateriaal.
Belangrijke voorzorgsmaatregel
Voordat we ook maar iets gaat doen: schakel de stroomtoevoer uit, in de meterkast. Werk altijd spanningsvrij en voorkom levensgevaarlijke situaties. Schakel, indien mogelijk, de hoofdschakelaar van de groepenkast uit!
Aan de slag
Stap 1:
De wandcontactdozen zijn voorzien van kunststoffen afdekkapjes. Draai de schroef middenin de afdekkapjes los, door de schroef linksom te draaien. Het is niet nodig om de schroef volledig te verwijderen. Het uiteinde blijft in de afdekkapjes zitten.
Stap 2:
Zodra de schroeven voldoende los zijn gedraaid kunnen de afdekkapjes verwijderd worden door ze naar voren te trekken. Het makkelijkste gaat dit door ze van binnenuit vast te pakken aan de buitenranden. Verwijderen kan stroef gaan, dat is normaal.
Stap 3:
Onder de afdekkapjes komt het basiselement tevoorschijn, de daadwerkelijke wandcontactdoos. Verwijder de kapjes van beide wandcontactdozen.
Stap 4:
Nadat beide afdekkapjes zijn verwijderd kan het afdekraam verwijderd worden. Het afdekraam is niet vastgezet middels schroeven en ook klemt het niet aan de basiselementen, het werd door de afdekkapjes op de juiste plaats gehouden. Het basiselement blijft over.
Stap 5:
Het basiselement zit met schroeven vast in de inbouwdoos, veelal met schroeven links en recht of boven en onder. Draai deze los om het basiselement uit de inbouwdoos te kunnen verwijderen.
Tip: zit er stucwerk, behang of verf op de randen van het basiselement, voorkom dan beschadigingen door rondom met een mesje langs de randen te snijden.
Opmerking: het is ook mogelijk dat er twee losse wandcontactdozen zijn toegepast, in plaats van een meervoudige uitvoering. Verwijder deze dan beiden.
Stap 6:
De bedrading zit vaak vast met steekklemmen. Druk deze in en de stroomdraden kunnen uit het basiselement getrokken worden. Ook dit kan stroef gaan. Iets heen- en weer bewegen en/of draaien met de bedrading helpt.
Sommige (met name oudere) basiselementen gebruiken schroefklemmen, draai dan de klemmen los met een schroevendraaier.
Weetje: De bruine draad is de fase, de blauwe draad is de nul en de geel-groene draad is de aarde.
Stap 7:
Sluit de bedrading aan op de nieuwe enkelvoudige wandcontactdoos, zoals te zien is op de foto. In de wandcontactdoos zitten extra aansluitmogelijkheden, om bedrading op aan te sluiten/door te lussen. Hier kan de bedrading die beide oude wandcontactdozen met elkaar verbonden, in het dubbelvoudige stopcontact, hergebruikt worden. Het is echter aan te raden om nieuwe bedrading te gebruiken. Voor de USB-wandcontactdoos is de fase en nul nodig, geen aarde.
Stap 8:
Sluit nu de bedrading vanuit de reguliere wandcontactdoos aan op de USB-wandcontactdoos. De bruine draad moet aangesloten worden op de aansluiting voorzien van een L (fase), de blauwe draad op de aansluiting voorzien van een N (nul). Zet de draden vast met de daarvoor bedoelde schroeven.
Stap 9:
Duw beide basiselementen voorzichtig in de inbouwdoos en positioneer ze mooi centraal en gelijk. Zet beiden vast met de schroeven waar de voorheen aanwezige dubbelvoudige wandcontactdoos mee vast was geschroefd.
Stap 10:
Plaats het afdekraam terug en positioneer deze op de juiste plaats. Nu kan het afdekkapje van de wandcontactdoos terugplaatst worden, waardoor het afdekraam ook netjes blijft zitten. Doe hetzelfde voor de centraalplaat van de USB-wandcontactdoos.
Klaar! Sluit als laatste de stroomtoevoer weer in en geniet van uw USB-wandcontactdoos!