Er zijn verschillende soorten schakelaars. Wat is nu het verschil tussen een enkelpolige schakelaar, wisselschakelaar, kruisschakelaar, serieschakelaar en een tweepolige schakelaar
Enkelpolige schakelaar
Een enkelpolige schakelaar wordt gebruikt om één stroomdraad te kunnen onderbreken. Deze schakelaar wordt in de meeste gevallen gebruikt om een verlichtingspunt vanuit één plek aan en/of uit te kunnen schakelen. De meeste fabrikanten produceren geen enkelpolige schakelaars meer, aangezien de meer verkochte en toegepaste wisselschakelaar ook als enkelpolige schakelaar gebruikt kan worden.
Wisselschakelaar
Een wisselschakelaar wordt gebruikt wanneer de verlichting op twee punten aan- en uitgeschakeld moet kunnen worden. Toepassingen zijn bijvoorbeeld een gang of overloop. Deze schakeling wordt een wisselschakeling genoemd. De wisselschakelaar heeft drie aansluitingen, waarbij de bruine draad op de vaak met de letter L of P gemerkte aansluiting komt. In plaats van een letter kan ook een bruine of rode kleur als markering gebruikt zijn. Op de overige twee aansluitingen komen de schakeldraden te zitten welke naar de tweede wisselschakelaar gaan. Bij de tweede wisselschakelaar komen deze zwarte draden onderaan de schakelaar te zitten en de draad welke naar de verlichting gaat komt op de aansluiting met het kenmerk. De tweede wisselschakelaar heeft dus drie zwarte draden aangesloten. Geef de zwarte draad welke naar de lamp gaat altijd een kenmerk mee met bv een stukje krimpkous of tape. Bij een eventuele demontage kunt u zo de juiste zwarte draad herkennen.
Kruisschakelaar
Mocht u meer dan twee bedieningsplekken willen, dan kan er tussen de wisselschakelaars een kruisschakelaar toegepast worden. Het aantal kruisschakelaars welke er tussen geplaatst kan worden is onbeperkt. Deze schakeling noemt men een hotelschakeling. Zoals de naam al zegt wordt deze schakeling veel in hotels toegepast. De kruisschakelaar heeft vier aansluitingen, waarbij er twee zwarte draden (ingang) aan de bovenzijde van de schakelaar aangesloten worden en twee zwarte draden (uitgang) aan de onderzijde. De bedieningswip is net als bij een enkelpolige schakelaar enkel.
Serieschakelaar
Een serieschakelaar kan het best omschreven worden als twee enkelpolige schakelaars maar dan in één behuizing. De bediening is gescheiden, u kunt hiermee dus twee verlichtingspunten apart van elkaar aan- en uitschakelen. De voeding welke op de schakelaar aangesloten wordt is intern doorverbonden, zodat er maar een één fase draad aangesloten hoeft te worden. De serieschakelaar heeft drie aansluitingen: de fasedraad (bruin) in en twee schakeldraden uit (zwart). De bedieningswip moet een dubbele wip (serie) uitvoering zijn.
Tweepolige schakelaar
Een tweepolige schakelaar wordt veelal toegepast in vochtige ruimtes zoals badkamer of voor buitentoepassingen. Deze tweepolige schakelaar schakelt zowel de fase als de nul draad. Hiermee wordt het risico van lekstromen op stroomvoerende delen uitgesloten. De tweepolige schakelaar heeft vier aansluiting, namelijk de fasedraad (bruin) in en uit, en de nuldraad (blauw) in en uit. De bedieningswip is net als bij een enkelpolige schakelaar enkel.